Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület

A Szentgyörgy Néptáncegyüttes 2003 óta működik a székesfehérvári Gorsium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kihelyezett tagozataként közel 60 fővel, három csoportban: Aprók Néptánccsoport (óvodások, kisiskolások), Nefelejcs Néptánccsoport (4.-8. osztályosok) és a Szentgyörgy Néptánccsoport (középiskolások, egyetemisták, felnőttek).

2013 óta egyesületként jegyzik: Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület.

Eleinte a helyi rendezvényeken, ünnepségeken és – mivel fontosnak tartják a hagyományok, népszokások ápolását – szüreti felvonulásokon, mulatságokon, pünkösdi király-választáson, pünkösdi mulatságokon, falunapon mutatkozhattak be, az utóbbi néhány évben viszont ezeken kívül a környékbeli településekről is szép számmal kapnak meghívást hasonló rendezvényekre. Rendszeresen fellépnek Lepsényben, Polgárdin, Balatonfőkajáron, Csajágon, Balatonvilágoson, Mezőszilason, Kabókapusztán, Mátyásdombon, Enyingen és Székesfehérváron a Diákgálán, szalagavatókon. Szoros kapcsolatot ápolnak az ország más „Szentgyörgy” nevű településeivel, az évenkénti találkozók állandó vendégei és szereplői.

A Szentgyörgy Néptánccsoport 2011 novemberében Pázmándon a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Minősítő Fesztiválján „Ezüst” minősítést kapott.

Repertoárjukban mezőföldi, kalocsai, küküllő-menti, dunántúli, dél-alföldi, moldvai, rábaközi, bukovinai, kalotaszegi és szatmári táncok szerepelnek.