Magyar Honvédség toborzó 

Kiemelt illetménnyel kezdhetik katonai pályájukat a tatai tüzérek Ismét kiemelt ajánlattal várja a katonának jelentkezőket a Magyar Honvédség. A Lynx után most a PzH 2000-es önjáró lövegek leendő kezelőszemélyzete is bruttó 737 ezer forintos illetménnyel kezdheti meg katonai pályáját, Tatán.

Az „Embert a vasra!” toborzókampány folytatását, november 16-án jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Bakonykútiban, a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, a PzH 2000-es, 155 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén.

A „Panzerhaubitze 2000” (PzH) önjáró löveg egy nagy páncélvédettséggel rendelkező, támogató fegyverrel felszerelt lánctalpas jármű, napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze. A Lynxhez hasonlóan, a PzH kezeléséhez is a modern haditechnikát értő és kezelni képes fiatalokra van szükség.

A bekerüléshez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • 18. betöltött életév,
  • cselekvőképesség,
  • büntetlen előélet,
  • magyar állampolgárság megléte,
  • legalább 8 általános iskolai végzettség.

Ezeken túlmenően fontos a jó fizikai teherbírás, a magas stressz- és monotonitás tűrő képesség, valamint bírni kell a bezártságot is.

Bevonulás: 2024. február 12-13., Tata, MH Klapka György 1. Páncélosdandár

A jelentkezők alkalmasságát a bevonuláskor mérik fel a helyszínen. Részt vesznek többek között laborvizsgálatokon (köztük drogteszten), pszichológiai elbeszélgetésen. Az első nap megvizsgálják a bevonulók fizikai állóképességét is, hogy a kiképzés végén tudják-e majd teljesíteni a szerződéses katonákra vonatkozó követelményeket. Egy meghatározott szintidőn belül kell lefutniuk 3200 métert, valamint megfelelő számú felülést és fekvőtámaszt, vagy húzódzkodást kell csinálni 2-2 percben.

Akik a felmérések során a legjobbnak bizonyulnak, aláírják szerződésüket, és azonnal megkezdik alapkiképzésüket Tatán, a vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály állományának tagjaként.

A 8 hetes alapkiképzés során az újoncok elsajátítják többek között a katonai élet szabályait, az alaki fogásokat, a különböző fegyverek kezelését és harcászati ismereteket szereznek. Ebben a két hónapban csak hétvégén lehet hazamenni. A hétköznapok reggeltől estig a komoly fizikai és mentális kihívásokkal teli felkészülésről szólnak majd, de ezt a kiemelt helytállást anyagilag is elismeri a Magyar Honvédség, a leendő tüzérek bruttó 737 ezer forintos alapilletményt kapnak már a kiképzés első napjától.

A kiképzés sikeres teljesítése után az újoncok esküt tesznek, és megkezdik szolgálatukat első beosztásukban. A teljesítményük és képességeik alapján dől majd el, kiből lehet például lövegparancsnok, vezető, irányzó, vagy radarkezelő.

Amennyiben te is tagja akarsz lenni a megújuló magyar tüzérségnek, keresd felországszerte bármelyik toborzóirodát vagy a www.iranyasereg.hu/pzh oldalt.

Az „Embert a vasra!” toborzókampányt először augusztus 11-én hirdette meg a honvédelmi miniszter. Akkor a hódmezővásárhelyi, Lynx harcjárművekkel felszerelt gránátos zászlóaljba várták a leendő katonákat, havi bruttó 737 ezer forintos kezdőfizetéssel. A Magyar Honvédség „Hiúza” és a kiemelt illetmény ígérete megtette hatását, akkor többszázan jelentkeztek, hogy a kemény kiképzés teljesítésével gépesített lövész katonák legyenek.

Kiss Péter
Kiss Péter
Articles: 225