Jöjjön el az emlőszűrésre!

Mi, nők gondoskodunk a gyerekeinkről, családunkról, odafigyelünk barátainkra, de néha megfeledkezünk önmagunkról…

Most itt a lehetőség, hogy egy kicsit figyeljünk magunkra is!Mindannyian ismerünk olyan barátnőt, rokont vagy szomszédot, aki végigcsinálta a kemoterápiát, túl van a mellműtéten. Ilyenkor azt gondoljuk, hogy velünk ilyen nem fordulhat elő, és szaladunk tovább. Pedig a mellrák a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedés, 100 nő közül körülbelül 8-10-nek van hajlama erre a betegségre.

Mit tehetünk magunkért? Fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a mammográfiás szűrővizsgálaton. Fontos,hogy a különböző tévhiteknek ne dőljünk be, ezek csak felesleges riadalmakat keltenek. Hiteles forrásból szerezzünk információt!

A szűrővizsgálatokra a 45 és 65 év közötti nők kétévente, névre szóló meghívót kapnak postán, pontosan megjelölve, mikor kell megjelenniük. A mammográfiás szűrővizsgálat a lakosság számára teljesen ingyenes. Azon nők esetében, akiknél a család érintett a betegségben, a szűrés még fontosabb! Panasz esetén bármikor elvégzik a vizsgálatot, két szűrés között is.

A rendszeres vizsgálat életmentő lehet, hiszen minél hamarabb derül fény egy daganatos elváltozásra, annál biztosabb, hogy teljesen meggyógyítható. A beavatkozás kevésbé drasztikus a korai stádiumban felismert mellrák esetében.

MOST HELYBE JÖN EZ A LEHETŐSÉG!

 2021. május 31-én.

Mezőszentgyörgy, Művelődési Ház udvara

várjuk a szűrőkamionban a behívót kapott hölgyeket, akik tenni akarnak az egészségükért.

Kérjük, ne feledjék: az időben felfedezett mellrák gyógyítható!

Csapó Éva, szűrési koordinátor

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Kiss Péter
Kiss Péter
Articles: 228