A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVRŐL – I. RÉSZ

Mezőszentgyörgy Község Önkormányzata 2017-ben fogadta el a település Arculati Kézikönyvét, és 11/2018.(VI.6.) számon megalkotta a településkép védelméről szóló rendeletét (a továbbiakban: R.). A helyi építés szabályai az utóbbi években sokat változtak, és annak ellenére, hogy egyes építési tevékenységek nem tartoznak az engedélyköteles tevékenységek körében, attól még vonatkoznak rájuk a településképi eljárás szabályai.

Településképi szempontból a lakosság nagy része két kategória szabályozásában érintett:

  • Ófalu (Kossuth, Eötvös és Rákóczi utca, valamint a Petőfi utca ide tartozó szakasza és a Vörösmarty köz),
  • Alakuló terület (Bocskai utca, Bacsó Béla utca, Köztársaság utca, Bajcsy-Zsilinszky utca, Névtelen utca)

Ezt a sorozatot annak érdekében indítjuk, hogy a település lakóit tájékoztassuk az ide vonatkozó helyi szabályozásról.

KERÍTÉSEK

Az Arculati Kézikönyv mindkét településrész vonatkozásában az áttört kerítések telepítését írja elő, kerülendők a tömör, nem átlátható megoldások.

A kerítések építésénél minden esetben településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az R. 27. § a) pontja alapján, mivel ez olyan építési tevékenység, amely sem engedélyhez, sem bejelentéshez nem kötött. Amennyiben az építtető elmulasztja bejelenteni az eljárás hatálya alá tartozó építkezést, abban az esetben felszólítást kap a bejelentés megtételére. A felszólítás ellenére a bejelentést elmulasztja, településképi kötelezésre és településkép-védelmi bírság kiszabására kerül sor.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy aki a kerítésével kapcsolatos munkálatokat tervez, mindenképpen tájékozódjon az Önkormányzati Hivatalnál, hogy a tervezett munka a bejelentési kötelezettség hatálya alá tartozik-e.

Településképi Arculati Kézikönyv

dr. Tóth Andrea, jegyző

Kiss Péter
Kiss Péter
Articles: 228